Najnovije Vijesti

Najnovije vijesti iz zemlje i svijeta

Važan simptom korona virusa: Ovaj ukus u ustima može biti znak da ste zaraženi!

 

Prisustvo korona virusa u organizmu može da izazove brojne simptome, a jedan od njih je i ovaj ukus

Tokom posljednjih nekoliko meseci pojavili su se različiti neobični simptomi koji upozoravaju na kovid 19.

Gubitak mirisa i ukusa jedan je od glavnih simptoma. Uporni metalni ukus u ustima manje je poznat simptom i naziva se parageuzija. Može imati širok spektar uzroka koji mogu biti privremeni ili dugotrajni.

U studiji objavljenoj u američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci istraženi su simptomi kovida 19.

– Kod mnogih ljude koji imaju virusnu infekciju gornjih disajnih puteva, opažanje ukusa često je otupljeno ili sekundarno zbog rinitisa i nosne opstrukcije, ili od direktnih virusnih povreda olfaktornog neuroepitela – navedeno je u studiji.

Retronazalni njuh, kombinacija ortonazalnog mirisa i ukusa, je senzorni proces koji omogućava ljudima da percipiraju ukus, koji se definiše kao percepcija bilo čega izvan pet dimenzija ukusa hrane – slatke, slane, gorke, kisele i ljute.

– Jedna 59-godišnja žena dovedena je kod nas kolima hitne pomoći 29. marta 2020. godine, uslijed višednevnog otežanog disanja, malaksalosti i gubitka apetita. Otprilike nedjelju dana prije prijema pacijentkinja je počela da osjeća znatno smanjenje apetita i nezainteresovanost za hranu. Ovi simptomi su bili izolovani i prethodili su bilo kojoj indikaciji da je bolesna. Hrana u kojoj inače uživa imala je ukus metala – naveli su ljekari.

Gubitak čula mirisa

Tokom dodatnih ispitivanja pacijentkinja je otkrila da polako gubi sposobnost mirisa koja je napredovala do potpune anosmije u odsustvu zagušenja ili bilo kakvih drugih nazalnih simptoma. Rezultat na korona virus bio je pozitivan 2. aprila.

Virus takođe može da izazove otežano disanje, dijareju i gubitak apetita.

– Metalni ukus obično nije ozbiljan i može da bude simptom različitih stvari – rekli su iz Nacionalne službe za zdravlje Velike Britanije i dodali da će liječenje zavisiti od uzroka.

– Najčešći uzroci metalnog ukusa uključuju bolesti desni, uzimanje lijekova poput antibiotika, lečenje karcinoma ili prehlade, infekciju sinusa i druge probleme sa disajnim putevima. Ponekad se metalni ukus može povezati sa problemom mirisa. Ne postoji nijedan način za liječenje ili sprječavanje metalnog ukusa u ustima – ističu ljekari.

U nekim slučajevima ovaj neprijatni simptom može da se povuče sam od sebe; na primher, ako prestanete da uzimate vitamine ili gvožđe.

Neki lijekovi takođe mogu dati metalni ukus u ustima. Provjerite kod svog ljekara i obavjestite ga ako imate ovaj neželjeni efekat. Možda prelazak na drugi lijek može da pomogne, ali nemojte prekidati terapiju bez prethodnog razgovora sa ljekarom.

(Telegraf.rs)

IZVOR:NOVI.BA

Facebook Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *